Hogyan válasszak vállalkozási ötletet? - Szesztay Péter
Milyen a jó vállalkozási ötlet? A válasz sok mindentől függ, de van néhány szempont, amit mindenképpen meg kell fontolnod a helyes döntéshez.
vállalkozási ötlet
21745
single,single-post,postid-21745,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive
 

Hogyan válasszak vállalkozási ötletet?

Egyre gyakrabban kérdezik tőlem, hogy milyen a jó vállalkozási ötlet. Időről-időre új és új ötletek merülnek fel az emberben, mégis nehéz eldönteni, hogy mibe érdemes belevágni. Személy függő is, hogy milyen vállalkozás való hozzád, de van néhány hasznos szempont, amit mindenképpen érdemes mérlegelned, mielőtt saját vállalkozásba kezdesz.

 

A cikk eredetileg a HVG-n jelent meg Ezekkel az ötletekkel kaszálhat, ha vállalkozást indít címmel. 

 

Mielőtt belecsapnánk a közepébe,  szeretném kontextusba helyezni a cikkemet és a tanácsaimat. Kezdő, jellemzően első vállalkozóknak szólnak a javaslataim. Idővel, ahogy vállalkozóként elsajátítod a legyőzhetetlen, mindent-megoldó vállalkozói attitűdöt, semmi sem jelenthet majd akadályt, hogy az ötleted megvalósítsd. A vállalkozó sok esetben “csak” másokat koordinál, saját vagy mások tőkéjét fekteti be, értéket és pozitív hozamot termel. Ha elfogadjuk a tényt, hogy nálad okosabb embereket kell “csak” ügyesen koordinálni, akkor semmi sem lehetetlen. Mégis, kezdő vállalkozóként rengeteg embert próbáló feladat van, így a tanácsaim, választási szempontjaim remélem sokaknak segít megelőzni egy-egy nehéz helyzetet, esetleges bukást.

 

Milyen vállalkozó vagy?

Szerelem ötleted van vagy lehetőségekre csapsz le? Esetleg analitikusan választasz? Sokszor nem is lehet szempontokat mérlegelni és egyszerűen belevág az ember anélkül, hogy számolna a kiszemelt ötlet jövőképével. Ha a hobbid a mindened és mindent megér hogy vele foglalkozz, akkor valószínűleg a vállalkozásod nehéz pillanataiban is fogsz tudni erőt meríteni a hobbid iránti szeretetedből. És az ellenkezője is igaz: ha egyszerűen ki nem állhatsz egy adott témával foglalkozni, akkor nincs az a pénz, ami téged hosszú távon boldoggá tesz mellette. Vállalkozási ötlet választásánál így az első lépés szerintem, hogy el tudod-e magad képzelni az adott terület / iparág szakértőjeként, fanatikusaként. Ha a saját termékedet nem használod, akkor másokat is nehéz lesz meggyőzni.

Ha nem szerelem projektbe kezdesz, amit tűzön-vízen keresztül viszel, akkor érdemes analitikus szempontok mentén is mérlegeni az ötletedet:

 

A két-oldalú vállalkozási ötletek csapdája

Néhány éve hatalmas sikereket értek el a két-oldalú üzleti (two-sided business) modellben működő cégek. Ezek olyan vállalkozások, amik egy platformon kötik össze a vevőket és az eladókat. Jó példa két-oldalú vállalkozásra a Vatera piactere, de akár az Übert és az AirBnB-t is említhetném. Kezdő vállalkozóként nem javaslom, hogy két oldalú piacra lépj. Egyrészt megkettőzöd a munkádat (legalábbis kommunikációban biztosan). Másrészt nehezebb lesz megtalálni mindkét oldal érdekeit. Annak ellenére, hogy az AirBnB esetében a lakásukat kiadóknak világos és egyértelmű, hogy megéri belistázni magukat az oldalra, mégis hatalmas munka volt kiépíteni a kezdeti csatlakozókat. Képzeld csak el, hogy rengeteg lakástulajdonost meg kell győznöd egy sales folyamat során ahhoz, hogy egyáltalán elkezdhesd az igazi értéket teremtő (jelen esetben második) sales folyamatot (a bérlők felé). Ha a második sales elbukik egy feltételezéseden, akkor jó esély van rá, hogy kénytelen vagy mindent elölől kezdeni. Sok-sok munka, nehézség, extra akadály. Ha rám hallgatsz, akkor ne kezdj két oldalú vállalkozásba első vállalkozásodnak.

 

Kinek fogsz eladni? Business to who?

Fontos előre átgondolni, hogy kinek akarsz eladni. Egyéni vásárlóknak jellemzően könnyebb és gyorsabb a sales. Multiknak is lehetsz beszállítója, de készülj rá, hogy 2-6 hónap között lesz a sales ciklus. Ha bent vagy, akkor hatalmas király vagy, de 6 hónap után megtudni, hogy nem te kerültél be, az bizony szívás. Egyéni ügyfelek ezzel ellentétben sokkal gyorsabban hoznak vásárlási döntést. Persze, több egyéni vásárlót kell meggyőznöd ugyanahhoz a volumenhez, de én mégis azt javaslom, hogy kezdő vállalkozóként B2C, azaz egyéni ügyfeleknek értékesíts.

Tudod, mi lehet hab a tortán? Egyéni ügyfeleknek értékesíteni újra és újra. Gondolkozz csak el egy picit: egy ügyfelet csak egyszer kell megszerezned és utána már csak aktívan kell tartanod. Keress olyan üzleti ötletet, ahol elfogy a termék vagy újra és újra szükség van a szolgáltatásodra. Többek között ezért zseniális például az eOptika, akik online értékesítenek kontaktlencséket. A termék minden hónapban elfogy, így nem kérdés, hogy újra kell vásárolni. Ha ügyes vagy, akkor a vásárlóidat meg tudod tartani és újra és újra forgalmat generálnak neked.

 

Hol fogsz eladni?

Azt javaslom, hogy kezdő vállalkozóként olyan vállalkozási ötletbe kezdj, ami lokálisan beindítható. Minél kisebb területen tudod letesztelni, hogy a vállalkozási ötleted működőképes-e, annál kényelmesebb helyzetbe hozod magad. Miért gondolom így?

 

  1. Itthon olcsóbb a marketing költsége, mint általánosságban külföldön,
  2. kisebb a verseny és
  3. sokkal több személyes kapcsolatod van (vagy tudsz könnyen megszerezni).

 

Összességében tehát olyan piacon indulj el, ahol van helyismereted.

Itt szeretném megemlíteni, hogy a “Magyarországon kitalálom és eladom az USA-ban, mert ott sok ember van sok pénzzel” modell nem működőképes. Ott kell lenned, ahol a piacod van.

Az ugyanakkor szintén feltétel, hogy a vállalkozásodnak ne legyenek területi határai. Gondolj csak arra, amikor a magyar piacot már meghódítottad és azon gondolkozol, hogyan tovább. Ha erre az a válasz, hogy lefordítom a weboldalam, a PPC hirdetéseimet szintén lefordítjuk és az adott ország piacára optimalizáljuk, akkor nyerő helyzetben vagy.

 

A külföldi minta lemásolása

Nagyon hálás tud lenni, ha egy külföldön már bizonyított ötletet honosítasz meg itthon. Gondolj csak a kuponos oldalakra. Az amerikai sikerek után rengetegen implementálták itthon és Európa szerte a kuponos ajánlatokat kínáló oldalakat. Nyilván sok múlik még ebben az esetben is a kivitelezésen, de az mindenképpen előny, ha már egy bizonyított modellt kell hazai köntösbe bújtatni.  Mivel többen gondolkoznak hasonló fejjel, ezért várhatóan bőven lesznek versenytársaid, de kitartó magas minőség mellett ez az út helyes irány lehet.

A másolás ciki? Kinek? Nevezzük meghonosításnak. 😛 Rengetegen lettek szuper gazdagok mások lemásolásával. A megfelelő jogi körültekintés mellett ez az egyik legjobb, amit kezdő vállalkozóként tehetsz.

 

A tulajdonosi kör értsen a legfontosabb feladatokhoz

Nincs nagyobb szívás, mint amikor nem értesz ahhoz, amin dolgozol és úgy kell döntéseket meghoznod, hogy az értékelés szempontjait sem látod át, nincs meg a kellő háttér ismereted hozzá. Ha terméket fejleszt a csapatotok, akkor legyen olyan a csapatban, aki az első prototípusokat meg tudja csinálni és a későbbi termékkel kapcsolatos feladatokat tudja koordinálni. Ha webdesign céget csinálsz, értened kell a területhez, különben a beszállítóid át fognak vágni és nagy lesz a kiszolgáltatottságod. Ha nem te értesz ahhoz, ami a cég fő fókusza, akkor legyen olyan társad, aki ért hozzá.

Persze rengeteg feladat van, amit nem kell feltétlen előre tudnod. Senki sem született úgy, hogy tudja, milyen cégformát kell választani vagy hogyan kell megcsinálni az első adóbevallást. :) A vállalkozói problémamegoldó képességed majd ezeknél segíteni fog. Az azonban fontos, hogy az üzlet fő (core) tevékenységéhez érts te (vagy valaki a csapatodból) és képes legyél eladni. Hogy egy kedves barátomat idézzem:

 

“Aki nem tud eladni, ne legyen vállalkozó.”

 

A szellemi tulajdon para

A szellemi tulajdon (IP) egy nagyon speciális és képlékeny terület. Hatalmasat lehet kaszálni vele, ha egy termék gyártatását licenszbe tudod adni vagy egy franchise lánc tulajdonosa vagy. Ugyanakkor ez nem a könnyű businessek egyike. Jellemzően a szellemi tulajdonnal foglalkozó ügyvédek és ezzel együtt az egész jogi procedúra relatív drága (több millió forint) és nincs biztosíték arra, hogy egy nagyobb hal nem véreztet ki a millió dolláros ügyvédeivel. Sokszor sajnos azon múlik egy szellemi tulajdon körüli vita (értsd: per), hogy ki tud több időt és pénzt fordítani a pereskedésre. Ha nem szeretnél éveken keresztül felváltva az ügyvéded és a különböző nemzetközi bíróságok között rohangálni, akkor kerüld az IP területét.

 

Mindenki szereti a pénzt, szeresd te is!

Mindig jobb, ha pénz áll a házhoz, mint amikor nincs. Rengeteg vállalkozás van (jellemzően startupok), akik saját, de inkább befektetői pénzből éveken keresztül fejlesztenek egy “csillagrombolót”, aztán egyszer majd kiderül, hogy fizet-e érte bárki is. Ha kezdő vállalkozó vagy, akkor azt javaslom, olyan cégbe kezdj, ahol gyorsan tudsz pénzt termelni. Iszonyat magabiztosságot és megerősítést tud adni, amikor napról-napra látja az ember, hogy a munkájának van eredménye és ez pénzben is mérhető.

 

Sok pénz = nagy rizikó

A kijelentés nem biztos, hogy minden esetben megállja a helyét, de induló vállalkozóként érdemes olyan ötletben gondolkoznod, ami nem igényel nagy kezdeti befektetést. A családi házat nem hiszem, hogy az első vállalkozásod miatt akarod jelzálogba adni. Ha a pénz nem akadály, akkor sem javaslom, hogy olyan ötletet valósíts meg első vállalkozásnak, ami nagy befektetéssel jár. Annyi ötlet van, amihez zéro – néhány millió forint befektetés kell. Akkor miért költenél 50 vagy akár több 100 millió forintot egy ötlet beindítására?

 

“A sikeres vállalkozás csupán 1 százalékban az ötleten és 99 százalékban a megvalósításon múlik.

A mondás igaz, mégis rettentően fontos, hogy kezdő vállalkozóként olyan ötletbe vágj bele, ami örömet okoz neked és lehetővé teszi, hogy elindulj a vállalkozói utadon. Ifjú titánként az a legfontosabb feladatod, hogy minél többet tapasztalj és tanulj. Az első vállalkozásod sikere szinte másodlagos. Éppen ezért érdemes olyan ötletet és ezzel célt választanod, ami nem a csillagokat akarja lehozni az égről, hanem relatív könnyű és gyors fejlődést tesz lehetővé neked és a cégednek is.

 

Ki vagyok én, hogy tanácsot adok?

Vállalkozó vagyok. Foglalkoztam már vállalkozáskeltető inkubátorház építésével (Vállalkozzunk.hu), távirányítható gyerekbicikli fék fejlesztéssel (MiniBrake), a Proda nevű elektronikai termék család online értékesítésével (proda.hu), illetve online marketing képzések szervezésével (http://online-marketing-kepzesek.hu/). Emellett részt vállaltok a Mentorship non-profit mentor programban, aminek keretei között fiatal vállalkozókat segítünk vállalkozásuk elindításában. A projektjeim között van amit több 10 millió forint kockázatitőke befektetéssel hoztunk életre és van köztük nulla forint befektetést igénylő projekt is.

 

Összességében láthatjuk, hogy számos egyéni és analitikus szempont segíthet a megfelelő vállalkozási ötlet kiválasztásában. A személyes érdeklődésünk mellett figyelembe kell venni egy ötlet megvalósításának erőforrás igényeit és annak komplexitását. Kezdő vállalkozóként érdemes egyszerű ötletet választani, így ugyanis jobb eséllyel indulunk az áhított siker rögös útján.